Παιδί και Οδική Ασφάλεια

 

 

 

 

 

Παιδικό κάθισμα

Τα παιδιά, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., πρέπει να είναι πάντα δεμένα στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμα κι όταν διανύουμε μικρές αποστάσεις.
Μέχρι την ηλικία των 12 ετών ή μέχρι να φτάσουν το 1,5 μ. ύψος πρέπει να κάθονται στο ειδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις. Μέχρι τότε, η ζώνη ασφαλείας είναι επικίνδυνη για το σωματότυπό τους. Μάλιστα, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών πρέπει να κάθονται με φορά ανάποδη της κίνησης του αυτοκινήτου. Το παιδικό κάθισμα είναι το μόνο που τους προσφέρει την κατάλληλη στήριξη σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και την απαραίτητη άνεση στα ταξίδια τους.

Επιπλέον, καλό είναι να προτιμούμε τη χρήση του συστήματος ISOFIX έναντι της ζώνης ασφαλείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το 70% των καθισμάτων που ασφαλίζονται με ζώνη είναι τοποθετημένα με λάθος τρόπο και άρα αναποτελεσματικά. Η ζώνη του καθίσματος πρέπει να βρίσκεται περίπου δύο εκατοστά ψηλότερα από τον ώμο του παιδιού, ενώ το κάθισμα δεν πρέπει να μετακινείται δεξιά-αριστερά περισσότερο από δύο εκατοστά.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν πρέπει να λύνουμε τις ζώνες ασφαλείας, ούτε καν προσωρινά, και δεν πρέπει να βγάζουμε, για κανένα λόγο, το παιδί από το παιδικό κάθισμα. Αν κλαίει, φροντίζουμε να σταματούμε το αυτοκίνητο για να το ηρεμήσουμε..
Δεν εκθέτουμε το παιδί μας σε αναίτιο κίνδυνο μεταφέροντάς το στο αυτοκίνητο αγκαλιά, σε καλαθούνα ή σε πορτ μπεμπέ.

Το καθισματάκι του αυτοκινήτου θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και – ιδανικά – να είναι καινούριο. Όταν δανειζόμαστε από άλλους γονείς θα πρέπει να ελέγχουμε ότι δεν έχει φθορές, σπασίματα και χτυπήματα, ότι δεν έχει εμπλακεί σε τρακάρισμα που μπορεί να προκάλεσε μεταβολές στα υλικά του αλλά και ότι δεν είναι πολύ παλιό (πάνω από 6 ετών), γιατί στο πέρασμα του χρόνου οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, της υγρασίας και η έκθεση στον ήλιο προκαλούν φθορές κυρίως στα πλαστικά μέρη και το κάνουν λιγότερο ασφαλές.

Αφού αγοράσω το παιδικό κάθισμα:
  • Μελετώ προσεκτικά το φυλλάδιο οδηγιών
  • Αν δυσκολεύομαι στην τοποθέτηση, παρακολουθώ σχετικά βίντεο ή απευθύνομαι στο κατάστημα από όπου το προμηθεύτηκα
  • Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή και δεν χρησιμοποιώ επεκτάσεις ζώνης ή άλλες πατέντες
  • Τοποθετώ το κάθισμα σωστά. Δένω πάντα και το παιδί σωστά. Όχι στριμμένες ή χαλαρές ζώνες. Όχι μπουφάν στο κάθισμα αυτοκινήτου.
  • Φοράω πάντα ζώνη, είτε κάθομαι μπροστά, είτε πίσω. Γίνομαι το παράδειγμα για τα παιδιά.

 

Το ξέρετε ότι…

  • Κάθε χρόνο σκοτώνονται 2.500 άτομα από τροχαία ατυχήματα, ενώ 4.000 τραυματίζονται βαριά και 30.000 ελαφρά! Το 1/3 αυτών είναι παιδιά!
  • Η χρήση του κράνους και της ζώνης ασφαλείας οδηγούν σε μείωση των τραυματισμών κατά 20%, ενώ η σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων σε μείωση κατά 70%.
  • Το αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει πυροσβεστήρα, φαρμακείο, τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο εύκολα προσβάσιμα. Σε περίπτωση βλάβης, φροντίστε τα παιδιά να στέκονται σε μέρος τέτοιο, ώστε να προστατεύονται από τα διερχόμενα οχήματα.