“Τι παραπάνω δίνει η τράπεζα στον πελάτη;”

“Γνωρίζουν όλοι οι πελάτες, ότι οι ασφάλειες που προσφέρουν οι τράπεζες έχουν διπλάσια και τριπλάσια τιμή από αυτή με την οποία πουλάμε εμείς στην ελεύθερη αγορά. Γιατί ένας πελάτης σήμερα, που δεν έχει χρήματα να πληρώσει, να πληρώνει δύο φορές παραπάνω την τιμή της ασφάλισης κατοικίας του, ή της επιχείρησής του;

Γιατί οι τράπεζες να έχουν μια τόσο υψηλή τιμή;

Γιατί οι πελάτες δεν δέχονται τους Διαμεσολαβητές και πάνε στις τράπεζες; Τι τους αναγκάζει;

Έχουμε πει στην ΔΕΙΑ τι τους αναγκάζει. Η πίεση του δανείου. Το μπλοκ των επιταγών. Το επιτόκιο. Έχουμε πει ότι αυτό είναι μια αθέμιτη πρακτική, και δεν δίνει το δικαίωμα επιλογής στον πελάτη.

Το Σύνταγμα, οι πράξεις 30-31 τι λένε; Ότι έχει δικαίωμα επιλογής. Οτι μπορεί να επιλέξει.  Όμως ο πελάτης εκβιάζεται για να παραμείνει εκεί. Και με αυτό τον τρόπο, οδηγείται ένας ολόκληρος κλάδος στην ανεργία.

Τη στιγμή που το κράτος έχει κοντά στο 27% ανεργία.

Τι παραπάνω δίνει η τράπεζα στον πελάτη; Το σύνολο των ασφαλειών που έχουν σήμερα τα μεσιτικά των τραπεζών, τις κατατάσσει ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Πώς το κατάφεραν οι τράπεζες, τη στιγμή που εμείς “ψάχνουμε να βρούμε” τον πελάτη, που μειώνουμε τις τιμές, να έχουν τόσο μεγάλη αύξηση του ασφαλιστικού τζίρου;

Πρέπει να έχουν και αυτοί κανόνες και να λειτουργούν όπως λειτουργεί όλη η υπόλοιπη αγορά. Δεν μπορεί οι τράπεζες να διαφέρουν και να διαφέρουν με τα χρήματά μας.

Η πολιτεία, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Έχει την υποχρέωση να δώσει εντολές. ΔΕΙΑ, Κυβέρνηση, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Υπουργός θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Και θα πρέπει, η ευαισθησία που δείχνουν να τη δείξουν άμεσα.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει. Και νομίζω, ότι η εικόνα που δίνετε σήμερα, μας δίνει τη δυνατότητα να πιστέψουμε, και να παίρνουμε δυνάμεις, ότι αυτή η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Έχουμε αγαπητοί συνάδελφοι μόνο μια δυνατότητα. Να νικήσουμε.”

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Πηγή: Underwriter 12-7-2015